MENU

Dobrostan zwierząt - szkolenie w Suszcu w dniach 29-30.11.2005 r.

 

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> DOBROSTAN  ZWIERZĄT -  SZKOLENIE  ROLNICZE

 

Jakie  wymogi  muszą  spełnić  gospodarstwa  prowadzące  chów  bydła  i trzody  chlewnej po  wejściu Polski do UE przedstawili  specjaliści  Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego z Pszczyny podczas  dwudniowego szkolenia  zorganizowanego w dniach 29 – 30.11.05 r. przez Śląską   Izbę  Rolniczą  przy  współpracy z ODR – PZDR w Pszczynie. Szkolenie  było  finansowane  ze środków Unii Europejskiej,  stąd  były  środki finansowe  na poczęstunek  dla uczestników szkolenia,  autokar.

W pierwszym  dniu szkolenia,  które odbyło się w GOK  w Suszcu  zostały  przedstawione podstawowe wymogi  dobrostanu  , zgodnie  z    Ustawą o ochronie  zwierząt  oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt.

 

GŁÓWNA ZASADA  DOBROSTANU  ZWIERZĄT:

Kto   utrzymuje  zwierzęta  gospodarskie jest  zobowiązany  do zapewnienia im opieki i właściwych warunków bytowania.

 

Zwierzęta powinny być:

  1. Wolne od  głodu i pragnienia
  2. Wolne od dyskomfortu
  3. Wolne od bólu, urazów i chorób
  4. Zdolne do wyrażania normalnego behawioru

47   rolników  z  terenu  gminy Suszec z  zainteresowaniem  wysłuchało informacji na temat  wymogów  dobrostanu  dla bydła  i trzody. Niektóre  wymogi pokazały się zaskakujące  dla wielu rolników np. utrzymanie cieląt do 8 tygodni w kojcach indywidualnych, nie na uwięzi. Dotyczy to gospodarstw utrzymujących powyżej 6 sztuk.

 

Zarówno organizatorzy  szkolenia, wykładowcy i rolnicy cenili  sobie  zainteresowanie  tematem przez  Wójta Gminy Jacka Pastuszkę wraz  z Naczelnikiem Wydziału  Rolnictwa i Ochrony Środowiska  Jolantą  Marcisz oraz Grażyną  Krzyszteczko.

 

W  drugim  dniu  szkolenia  odbyła  się  wizyta  do  gospodarstwa  Alicji i Tadeusza  Żmij  do Brzeźc.         

              

                                              

10.jpg (132.12 Kb)

Przed  wyjazdem  do  gospodarstwa  spotkanie przy kawie i ciastku.

 

 

24.jpg (125.11 Kb)

W  gospodarstwie zmodernizowano  stary obiekt chlewni  dla  macior luźnych i prośnych.

                            

 

29.jpg (121.31 Kb)                                                     

Dobudowano  nową  porodówkę  dla  16  macior z prosiętami  wraz  z  odchowalnią   w  systemie  komorowym.                                     

 

 

Zwierzęta  są utrzymywane  na częściowym  ruszcie, co pozwala na ograniczenie  czasu pracy.
Ogółem  chlewnia posiada  stanowiska dla 64 macior.

Drugim  kierunkiem jest produkcja  brojlerów.

Gospodarstwo spełnia  warunki  dobrostanu  zwierząt. 

 

                                                                                 

19.jpg (111.39 Kb)

Tak  byliśmy przygotowani  do  zwiedzania gospodarstwa

 

                                                                                 

33.jpg (133.06 Kb)

Właściciele  gospodarstwa wraz  z doradcami  Sabiną  Ciszewską-Sęk  i Januszem Wróblem.

 

                      

34.jpg (126.03 Kb)                                                           

 

35.jpg (116.53 Kb)

Producenci  mleka  mieli  okazję  zapoznać  się  z  z  wolnowybiegowym,  boksowym  systemem chowu  bydła  w  gospodarstwie  Józefa Rozmus  w Mizerowie.  Nowoczesny  system  zarządzania stadem  z zastosowaniem komputera  oraz  dojarnię typu „ rybia ość” zaprezentował  syn Michał, student  IV  roku Akademii Rolniczej w  Krakowie.

                                                                                 

 

Praktyczna  prezentacja nowoczesnych  systemów utrzymania  zwierząt  była okazją  do  konfrontacji  potrzeb i możliwości  każdego  gospodarstwa uczestników szkolenia. 

 

Sabina  Ciszewska-Sęk