xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Jakie wymogi muszą spełnić gospodarstwa prowadzące chów bydła i trzody chlewnej po wejściu Polski do UE przedstawili specjaliści Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego z Pszczyny podczas dwudniowego szkolenia zorganizowanego w dniach 29 – 30.11.05 r. przez Śląską Izbę Rolniczą przy współpracy z ODR – PZDR w Pszczynie. Szkolenie było finansowane ze środków Unii Europejskiej, stąd były środki finansowe na poczęstunek dla uczestników szkolenia, autokar.
W pierwszym dniu szkolenia, które odbyło się w GOK w Suszcu zostały przedstawione podstawowe wymogi dobrostanu , zgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie minimalnych warunków utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt.
GŁÓWNA ZASADA DOBROSTANU ZWIERZĄT:
Kto utrzymuje zwierzęta gospodarskie jest zobowiązany do zapewnienia im opieki i właściwych warunków bytowania.
Zwierzęta powinny być:
-
Wolne od głodu i pragnienia
-
Wolne od dyskomfortu
-
Wolne od bólu, urazów i chorób
-
Zdolne do wyrażania normalnego behawioru
47 rolników z terenu gminy Suszec z zainteresowaniem wysłuchało informacji na temat wymogów dobrostanu dla bydła i trzody. Niektóre wymogi pokazały się zaskakujące dla wielu rolników np. utrzymanie cieląt do 8 tygodni w kojcach indywidualnych, nie na uwięzi. Dotyczy to gospodarstw utrzymujących powyżej 6 sztuk.
Zarówno organizatorzy szkolenia, wykładowcy i rolnicy cenili sobie zainteresowanie tematem przez Wójta Gminy Jacka Pastuszkę wraz z Naczelnikiem Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Jolantą Marcisz oraz Grażyną Krzyszteczko.
W drugim dniu szkolenia odbyła się wizyta do gospodarstwa Alicji i Tadeusza Żmij do Brzeźc.
Przed wyjazdem do gospodarstwa spotkanie przy kawie i ciastku.
W gospodarstwie zmodernizowano stary obiekt chlewni dla macior luźnych i prośnych.
Dobudowano nową porodówkę dla 16 macior z prosiętami wraz z odchowalnią w systemie komorowym.
Zwierzęta są utrzymywane na częściowym ruszcie, co pozwala na ograniczenie czasu pracy.
Ogółem chlewnia posiada stanowiska dla 64 macior.
Drugim kierunkiem jest produkcja brojlerów.
Gospodarstwo spełnia warunki dobrostanu zwierząt.
Tak byliśmy przygotowani do zwiedzania gospodarstwa
Właściciele gospodarstwa wraz z doradcami Sabiną Ciszewską-Sęk i Januszem Wróblem.
Producenci mleka mieli okazję zapoznać się z z wolnowybiegowym, boksowym systemem chowu bydła w gospodarstwie Józefa Rozmus w Mizerowie. Nowoczesny system zarządzania stadem z zastosowaniem komputera oraz dojarnię typu „ rybia ość” zaprezentował syn Michał, student IV roku Akademii Rolniczej w Krakowie.
Praktyczna prezentacja nowoczesnych systemów utrzymania zwierząt była okazją do konfrontacji potrzeb i możliwości każdego gospodarstwa uczestników szkolenia.